28 Haziran 2012 Perşembe

Troit (guatr) Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır

                     Troit,  (guatr) Hastalığı Neden Olur ve Tedavi Çeşitleri Nelerdir.

TROİDİN ÇALIŞMA BOZUKLUKLARI

Troidin Fazla Çalışması (hipertiroidizm; tirotoksikoz ya da zehirli guatr) neye yol açar ve belirtileri:



*Eger troit fazla çalışıyorsa diğer bir deyişle; t3 ve t4 hormanlarını fazla miktarda üretip kana salıyorsa hipertroidzm(zehirli guatr) denilen hastalık görülmeye başlar.
En Önemli belirtileri :
-Ellerde Titreme
-Huzursuzluk
-Sinirlilik
-Sıcağa dayanıksızlık
-Çarpıntı
-Artmış bağırsak hareketli ve bazende ishal
-Kas zayıflıgı ve Çabuk yorulma
-Diyet Yapmaksızın zayıflama
-Saç Dökülmesi
-Özellikle Yaşlı Hastalarda Standart Tedaviye Dirençli Kalp Yetmezliği
-Deride incelme ve Tırnak Kırılması

Hipertroidzme Yol Açan Durumlar Nelerdir ?

Troit Hastalığı (guatr) Nedir?

Tiroit bezinin aşırı çalışarak fazla miktarda tiroit hormonu üretmesi (hyperthyreose) vücut dengelerini sarsar.
Hastalık belirtileri arasında ruhsal değişkenlik, huzursuzluk, sıkıntı, sinirlilik, fazla terleme, sıcağa karşı tahammülsüzlük, kilo kaybı,saç dökülmesi, yorgunluk, kas zayıflığı, kalp ritim bozukluğu ve kalbin hızlı çarpması sayılabilir.
Hastalığın başlangıcında bitkisel ilaçlar başarıyla uygulanmaktadır. Hastalığın ilerlemiş halinde nedenlerin araştırılması için hekim kontrolü şarttır.
Huzursuzluk, sinirlilik ve uykusuzluk gibi şikayetlerde kurtayağı otu kullanılmaktadır. Tiroit hormonunun fazla üretilmesine bağlıkalp şikayetlerinde aslankuyruğu otu faydalı olmaktadır. Her iki bitkisel ilaç birlikte kullanılabilir.
Uzun dönemde enzim ve hormon dengelerinin sağlanması için çörekotu ve
sarımsak kullanılır. Çörekotu yılda 8-10 ay sarımsak 2-3 ay kullanılabilir.

Troit Hastalığında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
*AslanKuyrugu Otu :Kalp çarpma sayısını hafif azaltır, kan basıncını hafif düşürür ve sakinleştiricidir. İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak günde 2-3 defa içilebilir. 2-4 haftadan uzun süre kullanılmaz. İlave olarak biberiye çayı kullanılabilir.


*Kurtayağı Otu:sinirsel rahatsızlıkların eşlik ettiği tiroit bezinin aşırı çalışması halinde kullanılır.İnce kıyılmış 1 çay kaşığı ot fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenip süzülerek içilir. Günde 1 fincan çay sabah içilir, fazla gelirse miktar azaltılır. Şikayetlerin hafiflediği ölçüde miktar giderek azaltılarak kullanıma son verilir. Ani olarak kullanıma son verilmemelidir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaz.

*Sarımsak:Günde 4 gr sarımsak ( Diş), bir defada 1 gr olmak üzere 4 defada yenir. Sarımsak havanda dövüldükten sonra, 4-5 dakika havanda bekletilir, yoğurda veya yemeğe katılarak yenir.Sarımsak kokusunu bastırmak için maydanoz yenir, kakule çiğnenir, naneli sakız veya şeker kullanılır. Eşinize kokuyorsa yemesini öneriniz.


*Çörek Otu:Günde toplam olarak 15 gr çörekotu yenir. Bu miktar 2 veya 3 e bölünerek yemeklerden 30 dakika önce öğütülüp, az suyla yenir. Rendelenmiş bir elma veya armuda öğütülmüş çörekotu katılarak da yenebilir. Şeker hastası olmayanlar, pratik olması açısından haftalık kullanım miktarını öğütüp bekletmeden tahin-pekmeze ( 100 gr yeni öğütülmüş çörekotu, 100-150 gr pekmez ve 200-250 gr tahine karıştırılabilir, kişiler tat algısına göre miktarlarda değişiklik yapılabilir) karıştırarak yiyebilirler. Dişleri sağlam olanlar çiğneyerek yerlerse diş eti bakımı da yapılmış olur.Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu alınmamalıdır, çok zararlıdır.

Not:Çörekotu hamilelik döneminde yenmemelidir. Doğuma bir hafta kala başlanıp emzirme süresince yenirse anne ve çocuk sağlığı açısından çok faydalıdır.Çörekotu yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.


tags:Troit (guatr) Hastalığı nedir,troit nedir,troit tedavisi,Troit (guatr) Hastalığı belirtileri nelerdir,Troit (guatr) Hastalığı nasıl tedavi edilir,Troit (guatr) Hastalığı için faydalı bitkiler,Troit (guatr) Hastalığı bitkisel tedavisi,Troit (guatr) Hastalığı tedavisi nasıl olur,Troit (guatr) Hastalığı nasıl ortaya çıkar,Troit (guatr) Hastalığı sebebleri,Troit (guatr) Hastalığı neden olur,Troit (guatr) Hastalığı için faydalı bitkiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder